Skip directly to content

Geschiedenis

1991 - 1995: van werkgroep naar winkel

In 1991 wordt de werkgroep “Wereldvoedselvraagstuk” opgericht. De leden van deze werkgroep houden zich bezig met de problematiek van honger en armoede in derdewereldlanden. Om hier concreet mee aan het werk te gaan, denkt de werkgroep aan de oprichting van een wereldwinkel met als doel het bevorderen van eerlijke handel door het verkopen van producten uit derde wereld landen. De producenten krijgen een eerlijke prijs voor hun producten, waardoor ze een beter bestaan kunnen opbouwen.

Na vele vergaderingen is het dan zo ver: in de bibliotheek in Burgum gaat op 1 november 1992 de wereldwinkel van start. De officiële opening is op 4 december en wordt verricht door burgemeester J. Mulder:

De winkel is in eerste instantie alleen geopend op vrijdag. Later komt de zaterdagochtend erbij. De naam van de winkel wordt “Wereldwinkel Burgum”. De wereldwinkel presenteert zich ook op markten en braderieën. In 1993 zijn er negentien vrijwilligers aan het werk in de winkel. Men sluit zich aan bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Er worden voorlichtingsavonden georganiseerd voor Vrouwenverenigingen in Burgum en omstreken. De inkopen worden gedaan in Culemborg waar de groothandels gehuisvest zijn.

1995 - 2000: verhuizing en uitbreiding

In 1995 wordt “Wereldwinkel Burgum” een stichting. In datzelfde jaar verhuist de winkel naar de Jister aan de Kwekersstrjitte.

Deze periode duurt niet heel lang, want in 1996 verhuist de winkel naar het glazen huisje bij de supermarkt van Poeisz:

De openingstijden worden verruimd. De vrijwilligers kunnen zich vanaf september 1996 melden bij diverse werkgroepen: inkoop, etaleren buiten activiteiten en publiciteit.

2000 - heden: de Oare Wrâld

In 2000 krijgt de wereldwinkel een nieuw onderkomen op een prachtige locatie: de Schoolstraat. De winkel moet dan een naam hebben. Er wordt een prijsvraag voor uitgeschreven. Uit alle inzendingen wordt gekozen “De Oare Wrâld”. Het aantal vrijwilligers is inmiddels gestegen naar 44. In deze periode stijgen de omzetten, worden veel kerstpakketten verkocht en wordt de organisatie steeds professioneler. Op 1 november 2007 wordt het 15 jarig bestaan gevierd in Glinstra State. De vrijwilligers worden uitgenodigd voor een etentje. In 2008 krijgt de winkel een nieuwe toonbank. Het gevolg hiervan is dat de winkel opnieuw wordt ingericht. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt er een computerkassa aangeschaft. Aan het eind van 2008 besluit het bestuur dat het lidmaatschap van de Landelijke Vereniging wordt opgezegd. Aan deze vereniging is Fair Support gekoppeld. Fair Support zorgt er voor dat de wereldwinkels in Nederland getransformeerd worden en op deze manier allemaal op elkaar gaan lijken. In Burgum kan de winkel niet worden getransformeerd omdat we de winkel in een huurpand gevestigd is. Alleen donateur zijn van de Landelijke Vereniging kan niet. Er wordt wel ieder jaar een bedrag aan de Landelijke Vereniging gedoneerd. Gevolg is dat er geen gebruik meer gemaakt kan worden van het logo en de waardebonnen. Er wordt een nieuw logo ontworpen door Hanneke de Jong. Dit logo komt op de vlaggen en de stickers:

Op 29 april 2009 wordt aan één van de oprichters van de wereldwinkel, Rite van den Bos, een lintje uitgereikt door burgemeester G. Polderman:

 

 

 

 

 

 

In 2010 wordt uit handen van wethouder mw. Houkje Rijpstra aan de wereldwinkel het gemeentelijk Fair Trade certificaat uitgereikt. Naast de wereldwinkel zijn er nog vijf bedrijven die een certificaat in ontvangst kunnen nemen.

Op 13 mei 2011 wordt de gemeente Tytsjerksteradiel, dankzij alle fair trade bedrijven en organisaties, Fair Trade Gemeente.